NASA anulează misiunea lunară pe care Trump a cerut-o

de: Nicoleta Apostol
30 04. 2018

În urmă cu câteva luni, președintele Trump a semnat o directivă prin care le cerea astronauților de la NASA să revină pe Lună. Chiar și așa, agenția spațială a anulat dezvoltarea singurului rover lunar.

Potrivit lui Clive Neal, cercetător planetar la Universitatea Notre Dame, cei care se ocupau de această misiune au fost rugați să închidă proiectul până la sfârșitul lunii mai. Se prea poate ca NASA să meargă dincolo de Lună și să-și îndrepte toate eforturile și resursele către suprafața lui Marte.

Misiunea „Resource Prospector” era în curs de dezvoltare. Din auzite, NASA voia să lanseze roverul în 2020. Acesta ar fi umblat pe suprafața lunară, căutând compuși volatili, ca hidrogen, oxigen și apă, care ar putea fi exploatate de viitorii exploratori umani.

Ar fi fost prima misiune de acest fel, fiind văzută și ca o piatră de temelie pentru misiunile de lungă durată, dincolo de Pământ. Anularea, raportată anterior de NASA Watch și Verge, pune pe gânduri mulți oameni de știință lunari. Ei sunt de părere că misiunea NASA era vitală pentru explorarea umană, cât și pentru înțelegerea științifică a Lunii.

Grupul de analiză a explorării lunare – care efectuează analize pentru NASA și alte agenții spațiale – a trimis o scrisoare către noul administrator Jim Bridenstine prin care solicita relansarea misiunii și programarea ei în 2022. Membrii au subliniat că Directiva 1 privind politica spațială a lui Trump, semnată în decembrie, solicită Statelor Unite să „conducă revenirea oamenilor pe Lună pentru explorare”.

Dana Hurley, om de știință planetar la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins, spune că dacă vrem să ne întoarcem la pe Lună și să facem pe satelit un loc bun pentru a înființa stații de cercetare, trebuie să aflăm dacă putem utiliza resursele Lunii ca să obținem combustibil, carburant și altele.

„Această misiune reprezintă un prim pas în încercarea de a înțelege modul în care vom exploata aceste resurse”, spune Hurley. Chiar și așa, recent, NASA a spus că dezvoltă misiuni robotizate, în principal, în scopuri de cercetare, nu de explorare.